Ceaiul reprezinta frunza uscata a plantei numite Camellia Sinensis. Originara atat in China cat si in India, aceasta planta este acum cultivata in multe tari din lume.Ceaiul de plante nu este de fapt un ceai, ci mai degraba o iarba, sau un amestec de ierburi. Numai in Statele Unite acest amestec este numit ceai. In alte parti ale lumii amestecurile de acest gen sunt numite infuzii. Numai ceaiul medicinal aduce beneficii sanatatii.Ceaiurile medicinale sunt de fapt infuzii facute din ierburi specifice, flori sau extracte care ar putea aduce beneficii. Este disponibila o gama larga unenele cu importante semnificatii stiintifice, altele nu. Ceaiul, Camelli Sinensis, a fost indelung studiat pentru proprietatile sale medicale. Ceaiul verde contine polifenoli, si a fost studiat pentru antioxidantii sai si alte proprietati medicale. Nu exista diferente intre ceaiul verde si cel negru in afara de culoare.Amandoua ceaiurile provin din planta camellia Sinensis. Diferenta este data de timpul necesar frunzelor pentru oxidare; ceaiul verde nu este oxidat deloc, in timp ce cel negru este supus la oxidare completa. Ceaiurile maronii sunt semi-oxidate. Ceaiul contine mai multa cofeina decat cafeaua.Ceaiul poate contine niveluri diferite de cofeina, care depind de tipul de ceai, diversitatea plantelor, si stilul de preparare. In general, ceaiul verde contine 5-20 miligrame, ceaiul maroniu contine 35-45 miligrame, iar ceaiul negru contine 45-60 miligrame de cofeina intr-o ceasca, in comparatie cu o ceasca de cafea normala care contine in jur de 125-185 miligrame de cofeina. Cofeina din ceai se situeaza la o scara de 1/40, fata de cafea unde se afla la o scara de ¼.
Scortisoara
Scortisoara provine dintr-un arbore tropical numit Cinnamomum zeylanicum, de circa 10 metri inaltime, inclus in familia Lauraceae. Frunzele sunt ovale, lungi de 7-18 cm, iar florile aranjate in panicule au un miros specific. Fructul este o baca de culoare purpurie ce contine o singura samanta. Cinnamomum zeylanicum prefera climatul tropical, umed din regiunile joase. Se spune ca numele provine din termenul arabesc de "amomon", care inseamna "puternic condimentat".
Pe langa utilizarea ei in retetele culinare, ceaiul de scortisoara este eficient in cazul racelilor si in unele probleme digestive.Are un puternic efect antioxidant. Datorita proprietatilor antimicrobiene este folosita ca si conservant. Putem beneficia insa de efectele sale terapeutice. Sau relaxandu-ne la o ceasca de ceai caldut si aromat de scortisoara, starea noastra va fi mai buna, organismul va fi tonifiat, ne vom regasi linistea, vom deveni mai calmi.
Pe langa utilizarea ei in retetele culinare, ceaiul de scortisoara este eficient in cazul racelilor si in unele probleme digestive.Are un puternic efect antioxidant. Datorita proprietatilor antimicrobiene este folosita ca si conservant. Putem beneficia insa de efectele sale terapeutice. Sau relaxandu-ne la o ceasca de ceai caldut si aromat de scortisoara, starea noastra va fi mai buna, organismul va fi tonifiat, ne vom regasi linistea, vom deveni mai calmi.
Levantica
Numele ei vine din limba latina, de la cuvantul " lavare"(a spala).
Principalele substante care intra in compozitia acestei plante sunt: cineolul, eucaliptolul, flavonoidele, geraniolul, limonena si taninul. Exist a mai multe specii de levantica, toate fiind utilizate ca agenti antibacteriali, in medicina traditionala, dar si in cosmetica.
Efectul calmant al acestei plante este cunoscut din antichitate, actionand asupra sistemului nervos in cazul starilor de apatie, depresie, epuizare nervoasa, isterie.
Feniculul
Feniculul sau molura (Foeniculum vulgare) este o specie de plantă perenă comestibilă din genul Foeniculum, fam ilia Apiaceae (Umbelliferae), al cărei areal natural cuprinde regiunea mediteraneeană şi sud-vestul Asiei (de la est la vest din Maroc şi Portugalia până în Pakistan).
Teiul (Tilia)
Teiul este un arbore inalt pana la 25 m, cu o coroana deasa. Frunzele sunt lung-petiolate, rotunde, ascutite la varf, iar pe fata inferioara se observa nervuri proeminente. Florile, in numar de 2-10, uneori si mai multe, sunt alb-galbui, placut mirositoare, asezate pe un peduncul comun, concrescut aproape pe jumatatea lungimii lui, cu o bractee lunga in forma de limba, de culoare verde-galbuie. Fiecare floare este formata din 5 sepale ce cad in momentul infloririi, 5 petale, numeroase stamine si un ovar globulos. Fructul este o nuca de forma sferica sau ovala. Infloreste in lunile iunie-iulie. Este raspandit prin padurile din regiunile de dealuri pana aproape de zona muntoasa.
Flori de tei au un efect calmant si antiinflamator,favorizează somnul.
Iasomia
Iasomia este un arbust cu flori foarte frumoase. Florile sunt mari sau marunte, albe, semibatute sau batute, cu parfum placut care se accentueaza spre seara Iasomia creste foarte repede. Esteputin pretentioasa, rezistenta la umbra, dar se dezvolta mai bine in locuri deschise insorite.
Relaxant al corpului şi psihicului, mirosul ajută la buna dispoziţie, are efect excitant. Calmează durerile, stimulează activitatea hormonală.
Are efect calmant, ajuta la buna dispoziţie. Se utilizează în caz de asteneală intelectuală şi anxietate, depresii, insomnii. Calmează ulcerul gastric, ajută la contracţia membranei mucoase, are efect regenerativ asupra celulelor epiteliale.
Rooibosul are o aroma aparte, nu contine teina si se deosebeste de alte ceaiuri prin proprietatile sale benefice organismului uman. Se cultiva pe coasta de vest a Africii. Arbustul asemanator grozamului atinge o inaltime de 1.5 metrii. Ceaiul este obtinut din ramurele si din frunzele in forma de ace care, asemanator ceaiului negru, trec printr-un process de fermentatie. De aceea rooibosul are culoare rosie.
Nelumbo Nucifera
Consumat sub forma de ceai sau fumat pentru efectele sale. Efecte:relaxante si benefice.Este o plantă mistică fermecătoare, cu frunze verzi-argintii neânmuiabile şi flori roz. Budhiştii o folosesc la ritualuri religioase, toată planta este comestibilă (se consumă în primul rând seminţele şi rădăcinile), se folosesc în toată Asia de SE la pregătirea diferitelor preparate culinare. Este o plantă acvatică, care se poate cultiva asemănator cu nufarul.
Pojarnita
Are efect calmant, ajuta la buna dispoziţie. Se utilizează în caz de asteneală intelectuală şi anxietate, depresii, insomnii. Calmează ulcerul gastric, ajută la contracţia membranei mucoase, are efect regenerativ asupra celulelor epiteliale.
Rooibos
Rooibosul are o aroma aparte, nu contine teina si se deosebeste de alte ceaiuri prin proprietatile sale benefice organismului uman. Se cultiva pe coasta de vest a Africii. Arbustul asemanator grozamului atinge o inaltime de 1.5 metrii. Ceaiul este obtinut din ramurele si din frunzele in forma de ace care, asemanator ceaiului negru, trec printr-un process de fermentatie. De aceea rooibosul are culoare rosie.
Nelumbo Nucifera
Consumat sub forma de ceai sau fumat pentru efectele sale. Efecte:relaxante si benefice.Este o plantă mistică fermecătoare, cu frunze verzi-argintii neânmuiabile şi flori roz. Budhiştii o folosesc la ritualuri religioase, toată planta este comestibilă (se consumă în primul rând seminţele şi rădăcinile), se folosesc în toată Asia de SE la pregătirea diferitelor preparate culinare. Este o plantă acvatică, care se poate cultiva asemănator cu nufarul.
2 comentarii:
Tea house cluj!
Prea adevarat blogu` asta. Multumesc ca existi man.!
Trimiteți un comentariu